De Invloed van een gezonde leefstijl op het immuunsysteem.

De Invloed van een gezonde leefstijl op het immuunsysteem.

Ruim een jaar geleden is er een wetenschappelijke publicatie verschenen van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Erasmus MC en het Amsterdam UMC met de titel: “Mensen die roken of kampen met overgewicht hebben een grotere kans op een slechter beloop van COVID-19”. Volgens de betrokken wetenschappers is er daarom meer aandacht nodig voor het bevorderen van een gezonde leefstijl. Dit houdt over het algemeen in: gezonde voeding, voldoende beweging, voldoende slaap en ontspanning, stoppen met roken en matig alcoholgebruik..

Ook uit tal van andere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat een gezonde leefstijl het immuunsysteem zal versterken. Dit geldt trouwens óók voor mensen met een normaal gewicht.

In Nederland heeft ruim 50% van de volwassenen overgewicht, waarvan 15% obesitas.
Sinds de uitbraak van de COVID-pandemie blijkt dat de meerderheid van de COVID-patiënten die zijn opgenomen op de afdelingen en de Intensive Care van de ziekenhuizen last heeft van overgewicht of obesitas.
Nu is overgewicht of obesitas niet altijd te wijten aan een ongezonde leefstijl. Sociale en medische factoren kunnen mede een rol spelen bij het ontwikkelen van overgewicht en obesitas.

Vanuit het kabinet is er maar mondjesmaat aandacht voor het versterken van ons lichaamseigen immuunsysteem, terwijl dat toch zo belangrijk is.

Een sterk afweersysteem herkent ziekteverwekkers in bacteriën en virussen, en stuurt er afweercellen op af om die indringers snel en effectief onschadelijk te maken.

Zeker bij mensen met overgewicht, maar ook mensen die overmatig alcohol drinken en/of roken, kan een gezonde leefstijl veel gezondheidswinst bieden.

Maar loop niet te hard van stapel. Ga niet ineens twee uur joggen, want dat zet je het afweersysteem onder stress en dat onderdrukt juist je afweer. Maak bijvoorbeeld dagelijks een wandeling. Dat kan al genoeg zijn.

Ga ook vooral niet een crashdieet volgen omdat je denkt 20 kilo af te moeten vallen. Dat is ook weer niet goed voor je afweersysteem.

Het gaat vooral om geleidelijk afvallen en op een rustige manier de omschakeling maken naar een gezonde leefstijl. Liefst met zo min mogelijk stress.

In december 2021 is online een onderzoek uit de VS gepubliceerd dat aantoont dat het coronavirus niet alleen immuuncellen aanvalt, maar ook vetweefsel. Het gaat om twee recente artikelen, waarvan één nog niet is beoordeeld door collega’s. Maar beide onderzoeken lijken aan te tonen dat het coronavirus zich nestelt in de vetcellen en de macrofagen* in het lichaamsvet. Vanuit dat lichaamsvet tast het andere organen aan. (*Macrofagen zijn afweer en ontstekingscellen).

Wil je hier meer over weten, klik dan op hier.

Samenvattend is het dus van groot belang dat het kabinet veel meer aandacht gaat besteden aan het bevorderen van een gezonde leefstijl.

Een mooie taak voor het nieuwe kabinet met nieuw elan.

Ik ben in ieder geval blij dat ik mensen op weg kan helpen naar een gezonde leefstijl en zo een bijdrage kan leveren aan positieve gezondheid, waarbij het hele systeem wordt betrokken. Dat wil zeggen: lichaamsfuncties, mentaal welbevinden, zingeving, kwaliteit van leven, meedoen en dagelijks functioneren.